2021-06-07

Badeværelsesbelysning - hvordan vælger man og arrangerer lamper i badeværelset?

 

 

 

Et badeværelse er et rum, hvor belysning spiller en meget vigtig rolle, især når der ikke er noget naturligt lys. Selvom når dit badeværelse har et vindue, holder du det sandsynligvis dækket af persienner eller gardiner. Alt i alt, ønsker alle at føle sig trygge og komfortable, mens de bruger badeværelset, følelsen af intimitet er også meget vigtig. Det er derefter nødvendigt at vælge den rigtige belysning. Det er lyset, der former rummet og skaber en atmosfære, der sikrer afslapning. Så hvordan belyser man et lille badeværelse? Hvor mange lyspunkter skal man bruge og hvad for en badeværelseslampe skal man vælge for at udføre alle dens funktioner? Her er nogle tips.

Hvordan planlægger jeg belysning på badeværelset?

Når du planlægger valget af lamper til badeværelset, skal der tages hensyn til flere aspekter. Lyset er nyttigt i daglig pleje og rengøring. Ensartet belysning i hele rummet er af stor betydning, når det gælder renlighed og hygiejne.

Når du beslutter dig for placeringen af lyspunkter, skal du også sørge for at tænde spejlet på en sådan måde, at personen, der står foran det, tydeligt kan se hele ansigtet. Først og fremmest skal du huske at belyse området omkring badekarret eller bruseren korrekt, som er afgørende for husholdningens komfort og sikkerhed.

En sådan garanti ydes af lamper med en passende klasse af beskyttelse mod vand. Når du arrangerer et badeværelse, er det vigtigt at fokusere på tæthedsklassen i IP65-armaturet. Nummer 5 i slutningen informerer os om, at armaturet er korrekt beskyttet mod vand.

Hvilken badeværelsesbelysning skal jeg vælge?

• Hovedbelysning (loft).
• Funktionel belysning (spot, side).
• Ekstra (dekorativ) belysning.

Hvilken lysfarve skal du vælge til badeværelset?

Lyset i badeværelset skal være stærkt og gennemsigtigt - et, der ikke vil være et problem under morgenaktiviteter på toilettet. Derfor er det bedst at vælge belysning med en neutral farve eller tæt på kulde. Denne lysfarve er mere stimulerende, især om morgenen - når lyset hjælper dig med at vågne hurtigere. Køligt lys betyder også bedre synsstyrke og mere realistiske farver, hvilket er meget nyttigt især når du barberer eller lægger makeup om morgenen.

Ikke kun lysets farve er vigtig, men også dens intensitet. Belysningen skal være lys og klar, dvs. den skal være i området 200-500 lumen. Varme, mere hyggelige pærer kan vælges til yderligere belysning, for eksempel en væglampe til badeværelse indretning eller en lampe, der hænger over bordpladen i badeværelset. Det er værd at huske, at den mindste lysstrøm for hver kvadratmeter er 200 lumen.

Belysning af hele badeværelset - den største lyskilde


Essensen ved at arrangere et lille badeværelse er at sikre jævn fordeling af lys gennem rummet og at belyse alle kroge.

En af måderne for at sikre jævn lysfordeling er at installere et loft, hvor vi placerer halogenbeslag. De kan have forskellige former: runde, firkantede samt forskellige overflader, fx kromfarvet. Det er en praktisk og æstetisk løsning, derfor vælges det ivrigt af folk, der arrangerer badeværelser. En yderligere fordel er, at den har en udskiftelig lyskilde. Derudover kan vi installere både klassiske halogen- og LED-pærer i varme eller kolde farver - alt afhænger af vores præferencer.

En anden måde at optimere rummet op på er plafonds, som også kan indeholde udskiftelige lyskilder, såsom lysstofrør eller halogener. I øjeblikket bliver lofter lavet i LED-teknologi også mere og mere populære, da de ikke kræver udskiftning af pærer.

Spejlbelysning - lampetter til badeværelset

Væglamper til badeværelset bruges oftest som et badeværelse indretning, men også på grund af dem vil vi være i stand til at skabe det rigtige indeklima. Moderne væglamper i badeværelset bruges også ofte som ekstra belysning til spejle eller brusere. En stærk, men kort lysstråle er perfekt til barbering, sminkning eller tøjprøvning.

Når det drejer sig om spejlbelysning, skal man sørge for, at lyset ikke skaber skygger eller ændrer farven på ansigterne hos mennesker, der ser i spejlet. Hvis vi har at gøre med et spejl med en smal overflade, vil det være godt at hænge to lampetter på begge sider af spejlet, helst i husstandens øjenhøjde (ca. 1,6-1,7 m fra gulvet).

Afhængigt af behovene kan lamperne også monteres på spejloverfladen. Når spejlet er bredt nok til, at væglamperne ikke er nok, er det værd at vælge en ekstra lyskilde til hele spejlets overkant, som vil belyse hele badeværelset endnu mere. Panelerne kan have forskellige størrelser og give varmt, diffust lys. Derefter når den andre hjørner af rummet. Et spejl med integreret belysning viser sig også at være en funktionel løsning.

Lamper i badepladsen - belysning til brusebadet eller badekarret

Selvom mange badeværelser på grund af det lille rum ikke har brug for lamper i badepladsen, er det værd at bruge yderligere belysningspunkter i tilfælde af større rum. De skal belyse hele brusebadet eller et lille badeværelse godt og samtidigt ikke irritere øjnene. Et blødt spotlight er nok til at belyse brusekabinen og badekarret. Som en lyskilde kan vi bruge lampetter eller halogener.

Uanset hvilke lamper vi bruger: lofts- eller væglamper, skal vi tage højde for deres hermetiske egenskaber. I tilfælde af lyskilder i det våde område er lamper med IP65-beskyttelse tilstrækkelige.

Hængende lamper i stedet for væglamper

Det er en tendens, der er blevet et permanent træk ved moderne badeværelsesindretninger. Designere og investorer erstatter i stigende grad klassiske væglamper med designer-hængelamper. Et hyppigt valg er slanke lamper med glasskærme og endda vedhæng suppleret med dekorative pærer.

Hængende lamper installeres især ivrigt i badeværelser med lange bordplader. I dette tilfælde udskifter de dog ikke væglamper, men supplerer dem. Væglampen over spejlet, der giver køligt lys, suppleres med et dekorativt vedhæng monteret på siden af håndvasken.

Badeværelsesbelysning - oversigt

Det skal huskes, at badeværelsesbelysning ikke kun er en del af badeværelse indretning, men frem for alt skal den være funktionel. Derfor er det værd at huske et par aspekter:

• Badeværelset skal være jævnt oplyst - især vigtigt under daglig makeup, barbering eller rengøring. Vælg en lampe med en lukket skærm, helst af mælkeglas.
• Farve på rammen - mørke farver på lamper kan tage en stor mængde lys, derfor er en god løsning at vælge en metalramme, der yderligere reflekterer strålerne. Krom eller guld er et godt valg til et lille badeværelse.
• Undgå blænding - vælg en lampe med en lukket skærm, hvorved du reducerer risikoen for refleksion i spejlet eller blænding under badning.
• Vælg den rigtige belysning til badeværelsesrummet - i et lille badeværelse med et areal på ca. 6 kvadratmeter er en loftslampe med en 75W pære nok. Men hvis dit badeværelse er større end 10 kvadratmeter, skal der være nogle lyspunkter med 50W glødelamper i loftet. Det gør det muligt for hele rummet at blive jævnt belyst.

 
pixel