2022-06-01

Udendørsbelysning til hjem og have

 

 
 

 

Et perfekt hjem skal have perfekt belysning. Godt planlagt udendørsbelysning er meget vigtig, fordi den på den ene side skræmmer potentielle tyve væk og på den anden side viser vejen for inviterede gæster. Derudover giver kunstigt lys mulighed for at værdsætte skønheden i huset og haven, selv efter skumringen. Udendørsbelysning skaber en unik atmosfære. Udendørslamperne har også en dekorativ funktion.

1. Udendørsbelysning - er det det værd?

Svaret på dette spørgsmål er indlysende. Når du vælger udendørs lamper, skal du frem for alt være ensartet - hvis belysningen er moderne, er det værd at vedligeholde den stil i alle dekorative elementer.

Husk at købe i moderation. Udendørsbelysningen skal være atmosfærisk, især hvis den kan ses fra vinduerne. Det stærkeste lys skal installeres på stier og terrænhindringer (f.eks. trapper) og lidt blødere lys ved indgangen til huset og ejendommen.

2. Hvilke udendørs lys er populære?

Blandt de mest populære typer udendørsbelysning er:

væglamper - monteret på husets vægge, hegn eller havearkitektur;
• forlygter - til spot- og retningsbelysning af vægge, planter eller havedamme;
• pullerter - ofte brugt som belysning langs stier;
• hængende lamper og plafonds - de fungerer godt som loftsbelysning på terrasser, altaner og lysthus;
• haven lanterner - passer i store rum, der kræver et passende fundament med monteringsenheder og strømtilgængelighed;
kugellamper - i henhold til de nyeste trends inden for moderne havelamper;
• lanterne udendørs - er en meget praktisk dekoration. Takket være dens kompakte dimensioner og lave vægt, kan den nemt flyttes og omorganisere rummet hver dag.

3. Udendørsbelysning med bevægelsessensor

Lamper med bevægelsessensorer er en separat kategori af udendørs lamper. De installeres normalt, hvor du har brug for en plads til rådighed på anmodning, f.eks. en garage eller indkørsel. Afhængigt af modellen har lamper med en bevægelsessensor et interval fra 2 til 10 meter. Bevægelsessensoren reagerer på varme, så lampen ikke tændes, når vinden rører ved grenene. Derudover er lamper med en bevægelsessensor så minimalistiske, at de ikke forstyrrer arrangementet i haven.

4. Typer af strømforsyning til eksterne lamper

Der er to typer strømforsyning til eksterne lamper. Den første er en klassisk elektrisk installation. Det betyder, at du skal give strøm til installationsstedet, inden du installerer lysene. Den anden er sollamper med lyspaneler. En sådan lampe oplades i løbet af dagen for at give tilbage den lagrede energi efter solnedgang. Sollampe med LED-teknologi er et meget praktisk alternativ til lamper med en klassisk strømforsyning.

5. Udendørsbelysning - IP-klassificering

IP står for "Index of Protection" og består af to cifre. Den første beskriver, hvor god beskyttelsen mod støv, gennemtrængende genstande og berøring er. Den anden beskriver graden af beskyttelse mod vand. Standardbelysningsarmaturer har en kapslingsklasse IP20 (bruges i et tørt rum). Udendørs lamper med en øget kapslingsklasse tilhører en separat kategori.

Belysningsarmaturer med en høj kapslingsklasse er lamper, der er modstandsdygtige over for støv, snavs og vand. Sådanne lamper kan sikkert installeres som facadebelysning. Selv i kraftig regn er der ingen risiko for vandskade på lampen.

6. Regler for montering af eksterne lamper

Vægge

Lamper med IP44-klassifikation kræves til facader (øget beskyttelse mod vand). Forskellige typer væglamper og plafonds kan installeres på væggene.

Loft

Armaturer installerade på innertak har lägre krav. Korrekt installation av lamporna skyddar dem mot direkt översvämning med vatten. IP23-klassning betyder beskyttelse mod regn, der falder i en vinkel på 60 °.

Jorden

Lamper med klassificering IP65 og IP67 kan modstå vandstråler fra alle retninger. Lamper af denne type har uigennemtrængelige, vejrbestandige huse, lampeskærme af hærdet glas eller plastik, armaturer i rustfrit stål, tætninger på siden af lampeskærmen og strømindgange.

 

Anbefales

pixel